Troost en kracht

zalving-van-handenAls iemand ernstig ziek is of door ouderdom een steeds zwakkere gezondheid krijgt, kan het sacrament van de ziekenzalving troost geven. De priester zalft dan hoofd en handen met chrisma, olie die speciaal door de bisschop jaarlijks wordt gewijd. Door de heilige Geest ontvangt men kracht in een tijd van onzekerheid. Mensen voelen zich zo gesterkt zodat zij beter opgewassen zijn tegen onverwachte wendingen in hun leven. In de kring van familieleden en dierbare vrienden kan het sacrament nog meer betekenis krijgen.

Het verdient voorkeur tijdig de afspraak te maken voor een ziekenzalving, zodat de zieke zich er goed op kan voorbereiden, en ook familieleden de zalving kunnen bijwonen. Afspraken maakt u via het secretariaat van de parochie of parochiekern.

Mocht een ziekenzalving thuis onverwacht dringend nodig zijn, dan kunt u bellen naar het noodnummer: 06 – 10 85 69 45. Wanneer op korte termijn geen priester beschikbaar is, zal een van de andere pastorale beroepskrachten komen, een ziekenzegen verzorgen en met de zieke en diens familie bidden om kracht en sterkte.

Gemeenschappelijke ziekenzalving

De Sint Norbertusparochie verzorgt jaarlijks ook een gemeenschappelijke ziekenzalving in de Sint Josephkerk en in de Onze Lieve Vrouwekerk. De Sint Josephkerk kent de traditie van een aparte viering op zondagmiddag. In de Onze Lieve Vrouwekerk wordt men uitgenodigd aan te sluiten op de zondagmorgen.

Op de site in de agenda en via de digitale nieuwsbrief kunt u kijken welke de eerstvolgende mogelijkheid is. Natuurlijk kunt u ook navraag doen bij het secretariaat van de parochie: 0165 534667, of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Impressie van de gemeenschappelijke ziekenzalving in de Sint Josephkerk.

gemeenschappelijkeziekenzalvingAls oudere heb ik deelgenomen aan de gemeenschappelijke ziekenzalving en -zegening. Het was een drukbezochte viering mede verzorgd door de bezoekgroep en opgeluisterd door het gelegenheidskoor.

De teksten en liederen spraken ons erg aan. Pastor Burm diende de zalving toe. Samen met pastor van Beek werden de handen opgelegd en had pastor Burm een persoonlijk woordje ter bemoediging.

Het deed mij goed dat mijn kinderen en kleinkinderen erbij waren. Ook zij hebben het als goed en zinvol ervaren. Er werd voor elke persoon een aparte kaars ontstoken. Na afloop kreeg je die mee naar huis. De kaars mag branden in moeilijke tijden.

Ook werden er devotielichtjes ontstoken bij een icoon van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Dat zij ons in deze levensfase mag begeleiden, over ons mag waken, ’n voorspraak voor ons mag zijn. Na afloop kon men elkaar nog ontmoeten in ’n huiselijke sfeer.

Als de nood aan de man komt, heb ik de zalving tijdig ontvangen. Vooral in deze tijd met helaas nog maar weinig priesters. Ik kan u de gemeenschappelijke ziekenzalving en zegening van harte aanbevelen.

Een deelnemer

designed by PJM Rademakers