Op woensdag 14 november 2018 werd tijdens de seniorenmiddag in buurthuis Kalsdonk door Margo Emmen een presentatie verzorgd over ‘Het huis van morgen’. Er waren 41 mensen op dit onderwerp afgekomen.

Anders dan vroeger worden mensen in deze tijd steeds ouder. Daarbij is er sprake van een dubbele vergrijzing: enerzijds gaat het om een behoorlijk grote groep mensen, anderzijds worden ouderen steeds ouder. En dat terwijl er in verhouding te weinig kinderen zijn. Van het kleiner aantal kinderen kiezen bovendien minder dan vroeger voor een baan in de zorg. Dit laatste wordt steeds meer zichtbaar in de zorg. Hoe dit tekort opvangen? Bovendien blijven mensen steeds langer thuis wonen. Hoe kunnen zij zo lang mogelijk zelfstandig functioneren? Een strategie is hulpmiddelen te ontwerpen om zo min mogelijk zorg van een ander te hoeven ontvangen. Het huis van morgen is een plek waar allerlei nieuwe hulpmiddelen worden ontwikkeld en verkocht.

Wat verandert er met je lichaam als je ouder wordt?

Wat de projectleidster opvalt, is dat ouderen vaak niet stilstaan bij het verouderingsproces dat ze doormaken en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. Daarom startte ze haar verhaal met informatie over het biologische verouderingsproces. Als mens zijn we op ons twintigste levensjaar op z’n sterkst. Vanaf eenentwintig jaar start het lichamelijk aftakelingsproces. Deze aftakeling wordt echter pas vanaf je veertigste levensjaar voelbaar. Tussen twintig en tachtig jaar neemt de spierkracht met 25-30% af, de reflexen met 30%, de stofwisseling met 30-35%, de long-, nier- en darmfunctie met zelfs 50%. Door de afname van de spierkracht wordt bijvoorbeeld het nemen van een drempel van 1 cm hoogte steeds gevaarlijker. En als je reflexen dan ook nog eens afgenomen zijn, wordt het valgevaar nog groter. Ter illustratie vertelde de projectleidster over een vitale dame van 73 jaar. Op een bepaald moment struikelde zij over een drempel en brak haar rechter pols. Ze knapte snel op, maar overbelastte haar pols. Ten gevolge daarvan moest ze langere tijd rust nemen. In die periode keek ze veel TV. Doordat ze veel minder actief was, kreeg ze echter last van obstipatie. Daarnaast kwamen sociale contacten op een lager pitje te staan. Als gevolg hiervan raakte ze zowel geestelijk als lichamelijk uit balans, viel opnieuw en brak ditmaal haar heup. Uiteindelijk kwam het goed, maar haar lichamelijke conditie bereikte nooit meer het niveau van voor haar eerste val.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om zoveel mogelijk gevaarlijke situaties te voorkomen. Je kan weliswaar niet alles voorkomen, maar wel positief beïnvloeden. Hoe? Door te blijven bewegen, door te letten op je voeding, door te blijven werken aan sociale contacten en door het gebruik van hulpmiddelen die het dagelijks leven gemakkelijker kunnen maken. Verder is het belangrijk zich tijdig voor te bereiden op de toekomst. Voorkomen is immers beter dan genezen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen situatie. Zo is het zinvol om eens kritisch rond te kijken in je eigen huis: naar drempels, losse snoeren, onvoldoende verlichting, lage keukenkastjes, bijzettafeltjes,… Wat de hulpmiddelen en aanpassingen betreft, meestal moet je daarvan zelf de kosten dragen. Gelukkig gaan gemeenten, verzekeringen en het bedrijfsleven steeds meer met elkaar samenwerken waardoor mogelijk in de toekomst de kosten verminderen. Verder heeft de overheid een aantal jaren geleden besloten om de gezondheidszorg steeds verder te digitaliseren. Zo kan men tegenwoordig ook internettherapie volgen bij een psycholoog, chatten met de huisarts, bestaat er speciale meetapparatuur zoals een bloeddrukmeter die verbonden kan worden met de televisie, smartphone, tablet of computer, werkt men op sommige plaatsen al met sociale robotica, zoals Tessa, een klein sociaal robotje dat mensen met dementie of autisme ondersteunen bij de structuur van de dag. Ze geeft gesproken suggesties en herinneringen voor activiteiten en dagelijkse routines. Via een app kunnen deze zaken van op afstand ingesteld worden. Een aantal hulpmiddelen had mevrouw Emmen meegenomen. Op hun website is echter veel meer te vinden: www.huis-van-morgen.nl. Andere interessante websites zijn: www.hulpmiddelenwijzer.nl en www.ggd.nl/appstore.

Het huis van morgen

Dit innovatief centrum is gevestigd op de Zorgboulevard van het Kellebeek College, Oostelijke Havendijk 1, 4704 AD Roosendaal. Telefoon: 0165-74 50 89; e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Pastor Petra Versnel

designed by PJM Rademakers