Carols paterskerk 18 dec foto van Lia van DorstOp zondag 18 december wordt in O.L.Vrouwekerk om 17.00 uur een Ceremony of Lessons and Carols gezongen. Een mooie gelegenheid om helemaal in de sfeer van het naderende kerstfeest ondergedompeld te worden.

Het is inmiddels al meer dan 10 jaar een goed gebruik om in de OL Vrouwekerk aan de Kade, in de volksmond algemeen bekend als de Paterskerk, in de Advent en de Veertigdagentijd de vespers te vieren als voorbereiding op de hoogtijfeesten Kerstmis en Pasen.

In het voorjaar van 2022 zijn deze vespervieringen gecombineerd met een kunstproject. Daarin hebben zes lokale beeldend kunstenaars op hun eigen wijze een ontbrekend paneel uit de kruisweg ingevuld. Er ontstond een natuurlijke verbinding tussen het kunstproject en de vespervieringen.

Dat willen we ook bereiken met Carols in de Paterskerk. De diensten met Kerstmis trekken nog altijd veel bezoekers, ook van mensen die weinig liturgische binding hebben. In Engeland zien we hetzelfde verschijnsel. Daar trekken de Ceremony’s of Lessons and Carols veel belangstellenden. De uitzending vanuit King’s College die jaarlijks op kerstavond door de BBC wordt uitgezonden trekt wereldwijd een miljoenenpubliek.

Met dit in het achterhoofd organiseren we op de laatste zondag van de Advent een volledige Ceremony of Lessons and Carols. Carols zijn in oorsprong composities/liederen voor de advent- en kersttijd op Engelse tekst. In de praktijk kan kerstmuziek in de brede zin van het woord een plek krijgen tijdens deze bijeenkomsten. Vele carols zijn (redelijk) bekend, ze klinken toegankelijk en worden graag gezongen. Ze zorgen direct voor een ‘kerstsfeer’ die op mensen vertrouwd overkomt. Dat verklaart de grote populariteit van deze muzikale ‘ceremonies’.